Verbetertrajecten zoeken

Sector

Looptijd

Doelgroep

icon
icon
icon

“De verbeterlus is belangrijker dan het cijfer”

Sint Maartenskliniek implementeert verbetercultuur

De Nijmeegse Sint Maartenskliniek maakt sinds begin dit jaar gebruik van de speciaal voor de zorg ontwikkel- de verbeterapplicatie van CareRate. Dit relatief nieuwe instrument heeft in de kliniek een plaats verworven naast de grootschalige patiënten enquêtes.

“Een grote plus is dat mensen met behulp van de verbeter- applicatie gaan ontdekken waar ze goed in zijn.”

De Sint Maartenskliniek zet de applicatie van CareRate in om directe patiëntenfeedback te verzamelen en op basis daarvan concrete verbeteringen te realiseren. Iedere afdeling ontvangt op die manier dagelijks bruikbare feedback, waarmee de geleverde zorg heel gericht kan worden verbeterd. Het is natuurlijk leuk als een patiëntervaring resulteert in een hoog cijfer, maar dat is niet het primaire doel. “In de eerste plaats gaat het erom onze mensen mee te krijgen in het mechanisme van verbetering”, zegt manager Bedrijfsvoering en Zorg Jannes van der Werf. “De verbeterlus is belangrijker dan het cijfer.”

Positieve insteek

“Het heeft ook te maken met de filosofie die er omheen zit”, vervolgt Van der Werf. “De positieve insteek van CareRate past heel goed bij onze instelling. Mensen op de vloer werken er daarom graag aan mee. Voor mijn gevoel zijn ze eerder té enthousiast dan dat er sprake is van weerstand binnen de organisatie. Er ontstaat een echte verbetercultuur.”

 

Hoofd Radiologie Neeltje Loose vult aan: “Voor mij is een grote plus dat mensen met behulp van de verbeterapplicatie ook gaan ontdekken waar ze goed in zijn.” Hoewel CareRate een jonge organisatie is, is de aanpak onderscheidend en professioneel, meent Van der Werf. “Het lijkt alsof ze het al twintig keer gedaan hebben.” Die professionaliteit wekt vertrouwen. ”Als je het zelf allemaal moet regelen en uitzoeken, heb je daar heel veel tijd voor nodig. Je mist de inhoudelijke kennis. Dankzij de inbreng van CareRate lag er vanaf dag één een draaiboek klaar.”